Dekorowanie wypieków bitą śmietaną

Nawet najprostsze ciasto może nabrać niebywałego wdzięku i elegancji dzięki odpowiedniej dekoracji. Polecamy wykorzystywanie w tym celu własnoręcznie przygotowanej bitej śmietany. Już samo pokrycie wypieku delikatną warstwą zmienia wygląd deseru. A co ważniejsze czasami pozwala zatuszować delikatne przypieczenia ciasta lub nierówności, które powstały po próbach jego rozdzielania na równe części.

Najpierw może kilka prostych słów. Pamiętaj, aby do ubijania śmietany używać wyłącznie mocno schodzonych nieprzeterminowanych produktów. Cukier przed dodaniem warto przesiać. Sztywności śmietanie doda gotowy „Śmietan-fix” bądź odpowiednia ilość żelatyny czy galaretki.

Warto zatroszczyć się o zalety smakowe naszych ozdób. Wśród najpopularniejszych „urozmaicaczy” smaków króluje esencja waniliowa, napój kakaowy w proszku, kawa rozpuszczalna czy otarta skórka pomarańczowa albo esencja. A jaki smak ty wybierasz?
Bardzo proste w wykonaniu są fale z bitej śmietany. Możesz użyć do tego specjalnego rękawa albo worka do dekorowania kremami albo woreczka śniadaniowego. Jeśli dodasz barwniki spożywcze możesz bawić się kolorami i odcieniami. Ostatnio modny jest styl ombre czyli od najjaśniejszego do coraz ciemniejszego.

Warto zainwestować w specjalne rękawy do wyciskania kremów i mas. Mają one różne końcówki, co pozwoli nam ułatwić pracę i puścić jeszcze większe wodze fantazji. Na wyposażeniu standardowym mają rożne końcówki. Pozwalają one na robienie gwiazdek, drogi mlecznej, pisaniu imion i życzeń. Spora ilość cukierników do wykonania ślicznych różyczek z bitej śmietany używają tylki w kształcie otwartej gwiazdy. Pamiętaj, aby zacząć od najniższej warstwy i stopniowo przechodzić do coraz wyższych warstw. Wybieramy sobie punkt, który będzie środkiem naszego kwiatu i wyciskamy równolegle do boku tortu. Potem zataczamy kółka do około naszego środka róża.

Jeśli ozdabiamy różami tylko wierzch tortu, zaczynamy od kantu tortu i stopniowo kolistymi ruchami zbliżamy się do jego środka. Ostatnia różyczka jest najważniejsza. Możesz również zwieńczyć pracę rozetką. Schładzamy tort w lodówce lecz przed podaniem gościom wyjmujemy na chwilkę, aby nasze dekoracje z bitej śmietany zmiękły. Bez względu na to, jaki rodzaj dekoracji z bitej śmietany wybierzesz a nie do końca jesteś zadowolona z efektów swojej pracy, możesz użyć wiórków kokosowych albo czekoladowych czy otartej skórki pomarańczowej albo drobnych cukiereczków.
Smacznego!