Jak samemu zrobić z mleka lub białek

Bitą śmietanę można zrobić co najmniej na kilka różnych sposobów. Ten, który w końcu wybierzesz powinien być najbliższy Twojemu sercu. Niby łatwa do zrobienia, może przysporzyć problemów, jeśli zrobisz ją nie tak jak trzeba. Często czytelnicy zadają nam pytania, jak zrobić bitą śmietanę z mleka, dlatego postanowiliśmy temu zagadnieniu poświęcić więcej uwagi. Jeśli więc właśnie poszukujesz sprawdzonego i szybkiego przepisu bitą śmietanę z mleka, czytaj dalej.

Prosty przepis na bitą śmietanę z mleka

Przede wszystkim pamiętaj o tym, że nie każde mleko będzie się nadawało do tego, by zrobić z niego bitą śmietanę. Musi byś ono bowiem odpowiednio tłuste. Nic więc dziwnego, że najlepiej do tego celu sprawdzi się mleko skondensowane o zawartości tłuszczu min. 10%. Takie mleko musi zostać najpierw dokładnie schłodzone. Następnie musisz je wlać do wysokiego naczynia oraz miksować do chwili aż będzie ono wystarczająco puszyste. Na pytanie zatem, czy można zrobić bitą śmietanę z mleka i cukru, odpowiadamy jednogłośnie: tak! Jeśli lubisz eksperymentować możesz spróbować użyć mleka kokosowego. Wtedy uzyskasz nic innego jak bitą śmietanę kokosową.  Taka świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości czy nawet urodziny dzieci.

Drugim sposobem na zrobienie bitej śmietany jest oczywiście znana wszystkim i najczęściej wybierana bita śmietana z białek. Jedyne czego potrzebujesz do jej zrobienia to 10 białek i szklanka cukru pudru. Jak przygotować bitą śmietanę z białek? To proste. Jajka musisz dokładnie umyć i oddzielić od białek żółtka. Białka powinny być schłodzone, wtedy łatwiej i ładniej się ubiją. Ubijamy je robotem kuchennym na sztywną masę i dodajemy cukier puder. Jak powinna wyglądać dobrze ubita piana? Po odwróceniu miski nic nie powinno nam z niej wypływać ani tym bardziej wypaść. Tak przygotowaną bitą śmietanę możemy dodać do ciast albo zrobić z niej deser dodając kolorowe owoce, startą czekoladę czy sok.

Do czego można jeszcze wykorzystać bitą śmietanę? Przede wszystkim do gofrów, naleśników, rurek i wszelkiego rodzaju ciast. Czy jajka muszą być świeże? Tak, zawsze jajka powinny być świeże aczkolwiek białka możemy przechowywać dosyć długo w lodówce więc jeśli takowe zostały ci np. z czasów robienia pączków, możesz je spokojnie użyć.