Masa do ciasta z serkiem homogenizowanym, mascarpone, budyniem

Zbliżają się urodziny czy imieniny bliskiej ci osoby a  ty nie wiesz, co przygotować? Chciałabyś zrobić coś pysznego a równocześnie łatwego i efektywnego? Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciast i boisz się, że bardzo skomplikowane po prostu ci nie wyjdzie i będziesz musiała się wstydzić. Odpędź od siebie czarne myśli i weź się w garść. Kluczem do sukcesu jest prosty i sprawdzony przepis. Proponujemy ci dzisiaj ciasta, ciasteczka i placki z masą z serkiem homogenizowanym, budyniem bądź mascarpone. Zobaczysz, ze wprawisz w zachwyt domowników i zaproszonych gości.

Jak przygotować pyszne masy kremy do ciast?

Poniżej podajemy sprawdzone przepisy na słodkie i puszyste masy. Pierwszą na tapetę bierzemy masę budyniową. Potrzebujesz do jej zrobienia 2 opakowania budyniów śmietankowych, 2 szklanki świeżego mleka, 2 duże łyżki cukru oraz małą kostkę masła. Sposób wykonania jest bardzo łatwy. Budynie musisz wymieszać z cukrem oraz połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj i wlej budyń. Gotuj chwilę. Następnie pozostaw, by ostygło. Masło natomiast utrzyj na puszystą masę i dodawaj po trochę budyniu. Gotowe!

Masa z serem mascarpone i serkiem homogenizowanym

Do jej przygotowania potrzebujesz 50 dag sera mascarpone, około 40 dag serka homogenizowanego (najlepiej waniliowego) oraz 4 duże łyżki cukru pudru. Jak przygotować masę? To bardzo proste. Wystarczy, że ser rozgnieciesz widelcem i zmieszasz z serkiem homogenizowanym. Następnie dodaj cukier puder i bardzo dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej masy możesz dodać według upodobania czekoladę, kakao bądź suszone owoce.

Do jakich ciast, ciasteczek i placków świetnie nadaje się masa z serkiem homogenizowanym bądź budyniem?

Wymieniać można by tu bardzo długo: biszkopt, rolada, ptysie, wuzetka, szarlotka, eklerki, rurki, muffinki, babeczki – to wszystko świetnie będzie współgrało z pyszną i puszystą masą. Z powodzeniem możesz ją wykorzystać nie tylko do tortów i placków ale również do wypieków przeznaczonych dla najmłodszych. Urodziny czy imieniny malucha to również świetna okazja do tego, by zrobić przepyszną masę np. do tortu urodzinowego czy delikatnych ciasteczek.