Przepis na krem do tortu z bitej śmietany

Lubicie torty i ciasta z masami? Sporo osób przygotowuje kremy na bazie masła albo margaryny, ale smaczniejsze, a na pewno delikatniejsze są te przygotowane na bazie bitej śmietany. Nadają się zarówno do przekładania kolejnych warstw ciasta jak i dekoracji galaretek. Przeczytaj ten artykuł a zobaczysz, że jego przegotowanie jest bardzo proste.

Przygotowanie kremu do tortów z bitej śmietany nie zajmuje wcale tak dużo czasu. Średnio musimy sobie zarezerwować kwadrans. Podzielę się z wami przepisem na przygotowanie kremu według pomysłu mojej włoskiej koleżanki. Do jego przygotowania potrzebne będzie 400 g mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 %, 1 szklanka cukru pudru, 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego lub cukru kryształu ze świeżo startą laską waniliową oraz 250 g delikatnego i puszystego serka mascarpone.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do momentu zesztywnieje i będzie można spokojnie odwracać miskę w której ubijaliśmy. Pamiętaj, aby zacząć od wysokich obrotów miksera i stopniowo je zmniejszać. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Pamiętaj, że taki krem jest pyszny ale i kaloryczny, dlatego nie jest polecany dla osób na diecie.

Tak przygotowaną masą możesz przekładać kolejne warstwy biszkoptów, urozmaicać desery z herbatników podczas kinderbalu czy po prostu dekorować galaretki. Do smaku można dodać jeszcze inne ulubione składniki. Wielu smakoszy lubi kakao, kawę rozpuszczalną czy kolorowe barwniki spożywcze czy posiekane orzechy. W miesiącach wakacyjnych warto pomyśleć o zmiksowaniu świeżych owoców. Jeśli chcesz dodać czekoladę, pamiętaj aby ją roztopić a przed samym dodaniem do ubitej śmietany, najpierw delikatnie schłodzić i bardzo powoli dodawać i mieszać z bitą śmietaną łyżką.

Cukiernicy polecają roztapiać kawałki połamanej czekolady z łyżką kremówki koniecznie takiej samej zawartości procentowej i tego samego producenta. Warto zapamiętać, że po dodanie do kremu serka homogenizowanego zagęści go i przedłuży „dobry wygląd” nawet do trzech dni. Niektórzy dodają jeszcze gotowe „śmietan-fixy” ale osobiście nie polecam, chyba, że ciasto albo tort musi poleżeć dłużej.

Nie bój się eksperymentować w kuchni. Zdarza się, że śmietana podczas ubijania po prostu warzy się. Nie panikuj, tylko przeczytaj nasz poprzedni artykuł i dowiedz się, w jaki sposób ją uratować. Życzymy sukcesów w kuchni i przede wszystkim smacznego.