Szybka śmietanka w proszku, sprayu, z syfonu

Czy jest ktoś, kto nie lubi bitej śmietany? Nawet weganom czy osobom na specjalnych dietach nie raz ślinka cieknie na samą myśl i tym pysznym deserze samym w sobie jak i dodatkiem do galaretek, ciast czy lodów. Tym bardziej, że robi się go szybko i łatwo. Dzisiaj w zależności od ilości pieniędzy i czasu możesz korzystać z różnych opcji.

Niewątpliwie oszczędzają czas i praktycznie zawsze się udają gotowe produkty spożywcze. Na rynku znajdziesz zarówno te w saszetkach jak i w sprayu. Niektóre przyrządza się na mleku, ale i osoby odchudzające się i diabetycy znajdą odpowiedniki light, które zawierają nawet połowę mniej kalorii w porównaniu z tradycyjną bitą śmietaną. Wersje „dla leniwych” jak również dla tych, których goni czas to oczywiście bita śmietana w sprayu. Niewątpliwą zaletą gotowych produktów jest to, iż są bardziej puszyste, dzięki dozownikom umożliwiają puszczenie wodzy wyobraźni jak i po prostu są wygodniejsze w użyciu. Warto zauważyć również, że coraz częściej pojawiają się bite śmietany o różnych smakach, a więc nie musimy nawet ucierać wiórków czekoladowych i skórki cytryny czy dodawać olejków smakowych.

Gotowe produkty niosą ze sobą wiele korzyści. Jednak nic nie jest w stanie zastąpić własnoręcznie przygotowanej bitej śmietany. Jeśli wybierasz ten właśnie sposób, po prostu wiesz co jesz. A ten deser możesz naprawdę przygotować samodzielnie. To również świetny sposób na pożyteczne spędzenie czasu z dziećmi. Niewielu używa do tego zwykłej trzepaczki, większość korzysta z ręcznego miksera a coraz więcej gospodarstw domowych jest wyposażona w roboty kuchenne. Prawdziwi koneserzy domowej śmietany uważają jednak, że najlepiej smakuje rozpylana z syfonu nabijanego dwutlenkiem węgla. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wybierać śmietanę świeżą, o stężeniu tłuszczu: 30 % i dobrze schłodzoną. Warto też wcześniej schłodzić naczynie, w którym będziemy ją ubijać. Zaczynamy zawsze od najwolniejszych obrotów i sukcesywnie je zwiększamy. Jeśli wiesz, że nie od razu zjesz całą przyrządzoną porcję, warto dodać do niej specjalny „Śmietan-fix” dostępny w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Dzięki będzie trwalsza, utrzyma konsystencję i odpowiedni poziom puszystości.

Jak więc widzisz sama, każdy może się cieszyć własnoręcznie przygotowaną bitą śmietaną. Zastanów się tylko ile masz czasu, chęci i nierzadko dodatkowych pieniędzy w portfelu.
Smacznego!